Symulator wlasnej produkcji

Kącik Majsterkowiczów. Zasięgnij porady lub pomóż innym w budowie wymarzonego kokpitu !

Moderatorzy: ToTom, alfsky

Postprzez Jacek Pn 06 lut 2006, 18:51

Widze ze liczba budowaczy moze nie w tempie szalonym ale sie sukcesywnie zwieksza :D ,pomysl z miniovrh jest naprawde fajny ,szczegolnie jezeli ktos nie chce miec od razu,, wystawy ,,na srodku pokoju i zalezy wlascicielowi takiego kokpitu na oszczednosci miejsca..
Jacek
Jacek
Pilot-kandydat
Pilot-kandydat

Vatsim PID: 0

Postprzez ToTom Pn 06 lut 2006, 19:15

amichalski napisał(a):Latało się o wielele lepiej, ale to ciągle było nie to (jak to określił Tomek - "wersja beta").
Proszę nie zwalać na mnie ;) złapałeś bakcyla i tyle... Ja widze inny problem: która beta to ta ostateczna... :lol:
ToTom
Pilot-kandydat
Pilot-kandydat

Postprzez Jacek Pn 06 lut 2006, 19:54

tego Tomek nie wie nikt a napewno nie wie tego osoba budujaca sym :D
ja mam nadzieje ze kiedys powiem to koniec wiecej nie robie i wroce do modelarstwa ,ale chyba sam w to nie do konca wierze :D
tym bardziej ze od x czasu choruje na kabine FDS-a
Jacek
Jacek
Pilot-kandydat
Pilot-kandydat

Postprzez amichalski Pn 06 lut 2006, 20:25

Chyba już tak jest, że człowiek szykując się do pokonania kolejnego etapu ma przekonanie że to właśnie o to chodziło. A gdy to osiągnie stwierdza, że wiele jeszcze pozostało do zrobienia. Jestem dobrej mysli, bo to dla mnie prawdziwa rewolucja. Nie mówię że to przez Tomka, ale nie mogę też zaprzeczyć że ma na tym polu duuuże zasługi ;). Dzięki Jacek za docenienie minioverhead'a - wlasnie o to mi chodzilo - nie mam za wiele miejsca i musialem to jakos upchnac - myslę że i ładnie i praktycznie wyszło. Mam nadzieję, że wkrótce będę mógł wysłać fotki wersji uruchomionej. ;)
Obrazek
amichalski
obserwator
obserwator

Postprzez robert0 Wt 07 lut 2006, 0:45

Hey Adam, piszesz ze elementy przez Kube. Czy Kuba jest producentem paneli,itp.?Z gory dzieki za odpowiedz.
robert0
obserwator
obserwator

Postprzez ToTom Wt 07 lut 2006, 7:18

robert0 napisał(a):Hey Adam, piszesz ze elementy przez Kube. Czy Kuba jest producentem paneli,itp.?Z gory dzieki za odpowiedz.
Tak. www.symulatory.com
ToTom
Pilot-kandydat
Pilot-kandydat

Postprzez Rawel Wt 07 lut 2006, 15:44

amichalski napisał: No i stało się!

Extra wygląda i widać wszystko świetnie przemyślane Adam. Bardzo mi się podoba taki kompromis. Pewnie jest wielu o podobnych możliwościach, ale tamci zrobią jedynie kwaśną minę i będą narzekać, że to przecież nie mają gdzie postawić i że w ogóle, i takie tam... A tu mamy doskonały dowód na to, że wspomniane chłopy nie mają racji, bo gdy się naprawdę chce to można.
Gratulacje!!! :D
Rawel
Steward
Steward

Postprzez amichalski Wt 07 lut 2006, 19:37

Dzięki Mariusz! Gdyby ktoś chciał zamówić sobie taką miniaturkę ovhd to może sie zwrócić do Kuby. Ma dokładny projekt (AlfSky dał mi wiele cennych rad przy jego tworzeniu) i placet na powielanie. A co mi tam - niech inni mają też trochę radości. ;) Wlasnie osadzam w nim diody i przełączniki - troche tego jest....
Obrazek
amichalski
obserwator
obserwator

Skończyłem prace, zwijam warsztat!

Postprzez amichalski So 04 mar 2006, 18:03

Pragnę podzielić się z budowniczymi radosną informacją, że po długich wieczorach spędzonych nad lutownicą, łaczeniem kabelków i montowaniem diód nie mieszkam już w warsztacie (tak wyglądał w tym czasie mój pokój). Ostatnim elementem był EFIS, który Kuba przygotował z ładnym pomarańczowym podświetleniem. Oj było trochę tych prac... ale na razie koniec, aczkolwiek nie wykluczam pewnych modyfikacji w przyszłości :). Z nowości, które zostały zastosowane w moim zestawie polecam, za sugestiami niektórych budowniczych umieszczony obok FMC minioverhead - bardzo oszczędza miejsce i jest niezwykle funkcjonalny, zwłaszcza, że umieściłem tam również wyłączniki urządzeń i komputerów. W pedestale umieściłem specjalny przełącznik - słuchawki/głośniki/wyciszenie - bardzo wygodna rzecz. Wczoraj odbyłem pierwszy testowy lot - wszystko działa! ;) Efekt prac, prób i testowania ustawień poszczególnych elementów na poniższych fotografiach:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek
Obrazek
amichalski
obserwator
obserwator

Postprzez Jacek So 04 mar 2006, 18:14

Adam rewelka wyglada duzo lepiej niz to co FDS sprzedaje .ale mysle ze nie skonczysz na tym etapie :D ,nie da rady za bardzo czlowieka korci zeby zmieniac cos caly czas :D
Jacek
Jacek
Pilot-kandydat
Pilot-kandydat

Postprzez Rawel Pt 17 mar 2006, 2:24

Moje gratulacje Adam. Dopiero teraz zajrzałem tutaj i gały mi wyszły. Szybko żeś się z tym uporał, a efekt jest niesamowity. Wygląda obłędnie, a jak się lata to pewnie mi się dzisiaj przyśni. Jacek ma racją mówiąc o tych rozbudowach, ale z drugiej strony rozbudowywać można wciąż i wciąż aż do statecznika pionowego, ale myślę, że masz to, co mieć powinien każdy „rasowy” wirtualny pilot. Pewnie w przyszłości pojawi się jeszcze wolant na podobieństwo tego z 737 i będzie to kropka nad i, bo cała reszta włącznie z tym statecznikiem pionowym to wiesz…jest milczeniem.
Rawel
Steward
Steward

Postprzez amichalski Pt 17 mar 2006, 10:49

No rzeczywiście w miarę sprawnie to poszło. Walczę jeszcze trochę z minioverheadem - dzięki pomocy Marka i temu że oświeciło mnie ostatnio z czym się jada CCC jestem na dobrej drodze. Sny są piękne, ale rzeczywistość, która te sny realizuje też brakiem piękna nie grzeszy.
Ogólnie jest dobrze - może i dojdę do tego statecznika ;) ale mam pewne obawy czy się w pokoju zmieści ;)
Teraz mysle może nie tyle nad wolantem, bo ten jest u mnie nowością, co o dobrym fotelu, a sen z powiek spędza mi problem ulokowania klawiatury i monitora LCD dla vatsimu. Próbowałem z trackboall'em, ale koszmarnie to działa - co chwilę się przycina, ciągle trzeba rozbierać i czyścić. O braku precyzji już nie wspomnę... Koszmar! - nikomu nie polecam! ;)

Dopisek: No, znalazłem sposób na panel LCD do vatsimu! Jeśli wyjdzie tak jak zamierzam to będzie rewelacja - szczegóły wkrótce ;) Kwestia klawiatury i myszki (jednak) jeszcze do rozwiązania!
Obrazek
amichalski
obserwator
obserwator

Kolejne udogodnienie - w kierunku Vatsimu...

Postprzez amichalski Pt 31 mar 2006, 17:08

W końcu znalazłem rozwiązanie na umieszczenie ekranu dla vatsimu. Oprawiłem LCD w prowadnice, z przodu udało się dorobić uchwyt i dzięki temu mam wysuwany ekran, który można schować gdy nie jest w danej chwili potrzebny ;)

Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek
amichalski
obserwator
obserwator

Postprzez Njoy Pt 05 maja 2006, 8:54

Panowie - czy któryś z Was dysponuje oryginalnymi wymiarami wszystkich przycisków i kontrolek w 737 - w szczególności dla MCP /tego nowszego/.
Przejrzałem wiele linków i stron ale nici z moich poszukiwań.
Z góry dzięki za pomoc
Kamil
Njoy
Steward
Steward

Postprzez Njoy Pt 05 maja 2006, 19:43

No wreszcie znalazłem to czego szukałem :lol: : http://users.skynet.be/jcordon/cockpit/panels.htm
ale dalej pozostaje mi do wyjaśnienia wielkość przycisków na MCP nowej generacji!!!
Njoy
Steward
Steward

Postprzez pm007 N 07 maja 2006, 21:05

Ja bym zrobił tak: jak juz masz te panele to poszukaj fotkę z mcp np. na airliners.net ( zauważysz że niby z pozoru te same mcp a jednak się różnią właśnie przyciskami). Jak juz sobie wybierzesz wersję mcp którego replikę chcesz robić to wytnij z fotki samo mcp i zaimportuj np do corel-a i jednocześnie zaimportuj panel który ściągnąłes z podanej przez Ciebie strony. Dopasuj wielkość zewnętrzną do wzoru i zwymiaruj na tej podstawie przyciski, a przy okazji sprawdzisz na ile te panele odpowiadają rozmieszczeniem elementów w oryginale. Ja tak zrobiłem przy budowie własnego mcp i ta metoda , jak mi sie wydaje jest skuteczna
Obrazek
Obrazek
pm007
obserwator
obserwator

Postprzez Łukasz Cz 19 cze 2008, 11:26

Witam, przepraszam że piszę to w tym temacie, ale wydaje mi się, że jest to taki głowny temat o naszych symulatorach, a nie chce zakładać nowego. Mam pytanie, czy nie wiecie co się dzieje z firmą symulatory.com? Wysłałem kilka e-maili do firmy i na żadnego nie dostałem odpowiedzi, a pierwszy wysłałem 1 rok temu... Chciałbym zacząc budować swój kokpit z tym, że sam na elektornice się wogóle nie znam i chciałbym kompletować gotowe elementy (najlepiej, żeby tylko podłączyć pod USB) nie wiecie czy można coś takiego tam kupić? Czy jednak muszę zakupić coś takiego gdzieś za granicą? Może mi coś polecicie? Aha, odrazu mówie, że wiem o tym, że gotowe elementy są o wiele droższe, ale ceny mnie nie zniechęcają, choć niektóre osiągają kwoty dobrego samochodu. Pozdrawiam wszystkich budowniczych i proszę o odpowiedź.
Łukasz
Steward
Steward

Imię i Nazwisko: Łukasz (SP123)
Vatsim PID: 1056944

Postprzez alfsky Cz 19 cze 2008, 22:11

Z tego co wiem to nadal istnieje i ma się dobrze.
Niemniej natłok zajęć nie pozwala na odpisywanie wszystkim. Najlepiej pisać krotko i konkretnie.
W przypadku braku odpowiedzi NA KONKRETNE pytania przez dłuższy czas można podesłać kopie do mnie, to przekaże do adresata.
Obrazek
alfsky
Pierwszy Oficer
Pierwszy Oficer

Imię i Nazwisko: Marek
Vatsim PID: 920818

Poprzednia strona

Powrót do Symulatory własnej produkcji