Wielkości monitorów do 737NG

Kącik Majsterkowiczów. Zasięgnij porady lub pomóż innym w budowie wymarzonego kokpitu !

Moderatorzy: ToTom, alfsky

Wielkości monitorów do 737NG

Postprzez Butik N 22 maja 2005, 19:20

Jako że temat dość często się pojawiał chcialbym go podsumować i ewentualnie przykleić.

Informuję wszem i wobec ;-), że oryginalne ekrany 737 to kwadraty o bokach 17x17cm. Aby to prawidłowo wyświetlić należy być wyposażonym w następujące monitory:

LCD:
20" do PFD i ND oraz 18" do EICAS oraz instrumentów zapasowych

CRT
21" do PFD i ND oraz 19" do EICAS oraz instrumentów zapasowych
Michał "Butik" Buciak
TR: C150 C152 C172 AT3 SRngr
FL: EFox, EchoS, B767
Butik
Steward
Steward

Postprzez AIRFOX Pn 23 maja 2005, 5:36

Info bylo kilka razy na tym forum to fakt, ale dzieki Butik ze zrobiles z tego nowy temat. Powinien byc nawet podklejony bo to dosyc istotne info.
Marek Butryn
SP-MBU
AIRFOX
Steward
Steward

Postprzez ToTom Pn 23 maja 2005, 14:52

Jeśli zamawiasz kokpit u Jakuba to możesz sobie zamówić wszystko co zechcesz (dopasuje rozstaw okienek, szerokość ramek itp).
Moja konfiguracja: 2x 19" CRT
UWAGA: monitor 19" idealny do zastosowań kokpitowych, całkowicie płaski philips, z wadami zupełnie poza obszarem wyświetlania, zakupiłem na giełdzie za 100 pln (odzysk z jakiegoś szpitala).
ToTom
Pilot-kandydat
Pilot-kandydat

Postprzez Butik So 04 cze 2005, 22:51

Jeszcze kilka słów o monitorach. Najpierw CRT. Jak już wczesniej wspominałem, do wyświetlania w skali 1:1 potrzebny ejst monitor 21 i 19 cali.

Zalety tego rozwiązania:
- Stosunkowo niska cena używanych monitorów CRT.
- Ciemne tło wyświetlania (czarne jest czarne).

Wady:
- Duża ilość wytwarzanego ciepła - w małych pomieszczeniach przy ciepłej pogodzie po prostu nie da się wytrzymać.
- Duże gabaryty zewnętrzne monitorów - http://butik.luftbrandzlung.org/crt2.jpg ). Żeby to wszystko miało sens trzeba monitory pozbawić obudowy (nie wszystkie monitory da się tak rozebrać, przykładowo 21"HP musiałem trochę obskubać z prawej strony - http://butik.luftbrandzlung.org/crt3.jpg ). To jednak też nie daje do końca żądanego efektu. Bańka jest duża i ekranowana, więc odległość instrumentów st-by od ND będzie spora. Aby to jakoś zniwelować trzeba by zrobić odpowiednio rozsunięte nacięcia w panelu. Jeżeli takiego rozsunięcia nie będzie, w prawej części miejsca na ND będzie po prostu widoczna ramka monitora (ja dla zamaskowania pomalowałem ją na czarno - http://butik.luftbrandzlung.org/crt1.jpg ).
- Stojące obok siebie monitory wpływaję na siebie 'magnetycznie' co widać po wyświetlanych kolorach, które prszez pierwsze kilkanaście minut są po prostu nienaturalne. Po pewnym czasie wszystko wraca do normy.
Ostatnio edytowano Wt 25 kwi 2006, 14:13 przez Butik, łącznie edytowano 1 raz
Michał "Butik" Buciak
Butik
Steward
Steward

Postprzez Butik So 04 cze 2005, 22:58

Zalety LCDków:

- Lekkość, małe wymiary, a co za tym idzie łatwość ustawienia - http://butik.luftbrandzlung.org/lcd2.jpg
- Dokładniejsze rozplanowanie otworów w porównaniu do oryginału. - http://butik.luftbrandzlung.org/lcd1.jpg
- Ładniejszy i wyraźniejszy (IMHO) obraz.
- Możliwość ustawienia ekranów bardzo blisko panelu.

- http://butik.luftbrandzlung.org/lcd3.jpg

Wady:
- Cena
- Czerń jest leko świecąca, co na początku może trochę przeszkadzać
- Zminimalizowana funkcja ogrzewania mieszkania ;-)
Ostatnio edytowano Wt 25 kwi 2006, 14:13 przez Butik, łącznie edytowano 1 raz
Michał "Butik" Buciak
Butik
Steward
Steward

Postprzez ToTom N 05 cze 2005, 7:10

Pozwolisz, że się ustosunkuję do wypowiedzi o CRT.
Butik napisał(a):Wady:
- Duża ilość wytwarzanego ciepła - w małych pomieszczeniach przy ciepłej pogodzie po prostu nie da się wytrzymać.
Niestety. Dodajcie jeszcze projektor i 4 kompy i mamy saunę.
Butik napisał(a):- Duże gabaryty zewnętrzne monitorów - http://butik.ktm.net.pl/crt2.jpg ). Żeby to wszystko miało sens trzeba monitory pozbawić obudowy
Mnie się udało (jak pisałem wyżej) zanabyć Phill19" z tak małą ramką, i tak "płytką" ramką że zostawiłem w obudowach i jest ok.
Butik napisał(a): (nie wszystkie monitory da się tak rozebrać, przykładowo 21"HP musiałem trochę obskubać z prawej strony - http://butik.ktm.net.pl/crt3.jpg ). To jednak też nie daje do końca żądanego efektu. Bańka jest duża i ekranowana, więc odległość instrumentów st-by od ND będzie spora. Aby to jakoś zniwelować trzeba by zrobić odpowiednio rozsunięte nacięcia w panelu. Jeżeli takiego rozsunięcia nie będzie, w prawej części miejsca na ND będzie po prostu widoczna ramka monitora (ja dla zamaskowania pomalowałem ją na czarno - http://butik.ktm.net.pl/crt1.jpg ).
Ja zawiozłem monitory do Jakuba i wycięcia mam rozsunięte idealnie na moje potrzeby.
Butik napisał(a):- Stojące obok siebie monitory wpływaję na siebie 'magnetycznie' co widać po wyświetlanych kolorach, które prszez pierwsze kilkanaście minut są po prostu nienaturalne. Po pewnym czasie wszystko wraca do normy.
Nie zauważyłem, byc może zależy od ekranowania. Zauważyłem natomiast że jeśli częstotliwości wyświetlania się zharmonizują, po obu jeździ z góry na dół pasek. Ale można się go pozbyć odpowiednio (metodą prób i błedów) dobierając częstotliwości.

Jeszcze jedna zaleta: widok w ramkach z każdego kąta jest taki sam.
Wada/zaleta: obraz jest nieco w głębi (ok 5mm) co niweluję odpowiednią ramką z panelu ale za to mogę zastosować w odpowiednich miejscach takie pokrętła i przełączniki jak są potrzebne, aby Main Panel był w pełni funkcjonalny.

PS. Monitory z przodu muszą być całkowicie płaskie, i to nie tylko ekran, ale też obudowa. Za to cena używanej 19" jest nie do pobicia.
ToTom
Pilot-kandydat
Pilot-kandydat

Postprzez kevin N 05 cze 2005, 10:46

ToTom napisał(a):Mnie się udało (jak pisałem wyżej) zanabyć Phill19" z tak małą ramką, i tak "płytką" ramką że zostawiłem w obudowach i jest ok.

Dysponujesz jakas fotka?

ToTom napisał(a):...cena używanej 19" jest nie do pobicia.

Mozesz ja ujawnic? ;)
kevin
Steward
Steward

Postprzez Butik N 05 cze 2005, 11:29

Chciałbym jedynie przypomnieć raz jeszcze tym którzy chcą mieć wymiary wyświetlaczy 1:1, iż na dwóch dziewiętnastkach się tego nie uzyska. Choć można na dwóch takich monitorach spokojnie działać (tak jak TomTom) godząc się z mniejszymi niż oryginalne końcowymi wymiarami instrumentow pokładowych.
Michał "Butik" Buciak
Butik
Steward
Steward

Postprzez ToTom N 05 cze 2005, 13:22

Butik napisał(a):Chciałbym jedynie przypomnieć raz jeszcze tym którzy chcą mieć wymiary wyświetlaczy 1:1, iż na dwóch dziewiętnastkach się tego nie uzyska. Choć można na dwóch takich monitorach spokojnie działać (tak jak TomTom) godząc się z mniejszymi niż oryginalne końcowymi wymiarami instrumentow pokładowych.

Zgadza się. 2x19" cali nie styknie na wszystko. Ja dziury mam 1x1 ale dopóki nie zdobęde w odległej przyszłości LCD, to mam do tego wycięte ramki, które potem się wyciągnie.
Ekrany pdf/nd mają u mnie wielkość 14x14 cm i to wystarcza do zabawy.
Eicas jest 1x1 czyli 17x17 cm.
kevin napisał(a):
ToTom napisał(a):Mnie się udało (jak pisałem wyżej) zanabyć Phill19" z tak małą ramką, i tak "płytką" ramką że zostawiłem w obudowach i jest ok.

Dysponujesz jakas fotka?

ToTom napisał(a):...cena używanej 19" jest nie do pobicia.

Mozesz ja ujawnic? ;)

Fotki poniżej (mniej więcej z miejsca oczodołów ;) ) a cena w trzecim poście wątku.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
ToTom
Pilot-kandydat
Pilot-kandydat

Postprzez Butik N 05 cze 2005, 15:44

ToTom napisał(a):Ja dziury mam 1x1 ale dopóki nie zdobęde w odległej przyszłości LCD

</prywata mode on>

Jako że wstawiłem już LCDki to dotychczasowe monitory są do kupienia. Jest o tyle ułatwienie, że duży ma zdjęty tył i oskubane boki tak jak należy ;-)) (tak więc nikt już nie będzie musiał się przy tej robocie kaleczyć ;-)) a mały (jeśli dziewiętnastkę można nazwać małą) całkowicie rozebrany gotowy pod kokpit. Chętnych zapraszam na priv.

21 - HP
19 - Iyama

Oba płaske z bardzo ładnym obrazem.
Michał "Butik" Buciak
Butik
Steward
Steward

Postprzez menol8 Wt 24 kwi 2007, 20:02

Witam wszyscy tu piszą o monitorach 19" itp a ja szukałem gdziekolwiek mniejszych ..na aukcjach i po znajomych planowałem do swojego kokpitu wstawić za atrapę jakieś 12" czy to będzie aż tak małe ? czy w arbuzach są takie duze PFD ND i EICAS?
menol8
obserwator
obserwator

Imię i Nazwisko: Marcin Mesjasz
Vatsim PID: 1005043

Postprzez Jacek Wt 24 kwi 2007, 20:17

Nie do konca rozumiem co miales na mysli z ta atrapa,ale ogolnie wyglada to tak ze jeden monitor 19 cali sluzy do wyswietlania PFD ND ,nikt u nas raczej nie robil tak wyswietlaczy ze wkladal np 5 lub 6 12 calowych monitorow.3 monitory 19 na main starczy i bez tego jest za duzo kabli. :)
Jacek
Jacek
Pilot-kandydat
Pilot-kandydat

Vatsim PID: 0

Postprzez menol8 Śr 25 kwi 2007, 16:43

ahaa no to chyba że tak.. ja tworze swój wynalazek i wysztko mega najtańszymi kosztami. jak narazie kokpit to jest ze sklejki wiec nazywam to atrapa bo w sumie nie przypomina niczego... ale moze za jakiś czas coś z tego będzie... pzdr
menol8
obserwator
obserwator

Imię i Nazwisko: Marcin Mesjasz
Vatsim PID: 1005043

Re: Wielkości monitorów do 737NG

Postprzez Łukasz Wt 13 sty 2009, 17:22

Witam, chciałbym powiedzieć, że tak jak na początku tego tematu pisał Butik o monitorach, że do 737NG potrzeba:

LCD:
20" do PFD i ND oraz 18" do EICAS oraz instrumentów zapasowych

CRT
21" do PFD i ND oraz 19" do EICAS oraz instrumentów zapasowych

To owszem zgadzam się, ale tylko jeśli chodzi o ekrany 4:3.
Na początku, przed zakupem swoich monitorów (LCD) przeczytałem, że potrzebuje 2x 20" i 1x 18", lecz jakoś nie zwróciłem na to uwagi czy jest tu mowa o 4:3 czy o 16:9. No i to był mój błąd, bo po zakupie dwóch 20" 16:9 okazało się, że są raczej zbyt duże. Pewnie każdy powie "dobrze, że nie za małe". Ale niestety ciężko jest, żeby potem dopasować w obudowie MIPa trzy monitory jak każdy ma duży nadmiar. A więc chciałbym przedstawić najbardziej optymalną wersję rozpatrując miejsce w obudowie, dostępność takowych monitorów na rynku i cenę. Wszystko po to, żeby inni tak jak ja nie musieli potem wymieniać zakupionych monitorków, bo w niektórych sklepach może okazać się to trudne...

Według mnie najlepsza konfiguracja to
- 2x 19" 16:9 (poziomo)
- 1x 19" 4:3 (pionowo)

Kupując MIP od Jakuba mamy pewność, że wtedy wszystko zostanie pokryte.
Pozdrawiam innych budowniczych :wink:
Ostatnio edytowano Śr 18 sie 2010, 10:53 przez Łukasz, łącznie edytowano 1 raz
Łukasz
Steward
Steward

Imię i Nazwisko: Łukasz (SP123)
Vatsim PID: 1056944

Postprzez alfsky Cz 15 sty 2009, 12:34

Łukasz napisał(a):
Według mnie najlepsza konfiguracja to
- 2x 19" 16:9 (poziomo)
- 1x 18" 4:3 (pionowo)

Kupując MIP od Jakuba mamy pewność, że wtedy wszystko zostanie pokryte.
Pozdrawiam innych budowniczych :wink:

Zgadza się, to najlepsze rozwiązanie. Gdzieś nawet na forum był link to obrazka z rozmieszczeniem ekranów na mipie w różnych konfiguracjach.
Pamiętam że popełniłem coś takiego w corelu.
Mam też do A320.
Jak zamawiałeś MIP-a to trzeba było zapytać o monitory, to byś się dowiedział co i jak ;)
Z doświadczenia powiem, że z nowych bardzo fajnie sprawdzają się Samungi (cienka ramka, dość dobre kąty, w miarę przystępna cena).
Natomiast często gęsto trafiają się na allegro uszkodzone monitory (jakaś rozbita obudowa, kreska na jeden pixel, czarna plama). Jeśli się odpowiednio podejdzie do tematu i pokombinuje w którym miejscu ma być plama/kreska aby znalazła się pod mipem, można znaleźć komplet monitorów do kokpitu za cenę jednego nowego.
Obrazek
alfsky
Pierwszy Oficer
Pierwszy Oficer

Imię i Nazwisko: Marek
Vatsim PID: 920818

Postprzez Łukasz Cz 15 sty 2009, 16:12

Owszem na Allegro można spotkać czasem bardzo korzystne oferty.

Co do marki to oczywiście najlepiej Samsung lub LG. Co do LG to w zasadzie wszystkie mają wąskie ramki i nadają się do kokpitu. Co do Samsungów to trzeba uważać, bo niektóre nowe modele (te z ramką ciemno-czerwoną) mają łukowate ramki i do tego szerokie więc nie radze ich kupować, bo będzie problem z dopasowaniem w obudowie MIPa i przymocowaniem.
Łukasz
Steward
Steward

Imię i Nazwisko: Łukasz (SP123)
Vatsim PID: 1056944

Postprzez ToTom Cz 15 sty 2009, 18:39

http://allegro.pl/item526259219_monitor ... rakow.html
Właśnie kupiłem 2 sztuki (z tym że 17" bo takie są cudownie wręcz dopasowane do A3XX).
IDEALNE!
Wąska, płaska ramka.
Podjechałem do sklepu, przejrzałem co mają i wziąłem sobie te, które uszkodzenia powłoki miały poza widoczną w kokpicie powierzchnią. Mają też trochę porysowaną obudowę.
Wszystko oryginalnie zapakowane i mam 24 miesiące gwarancji ;)
Jak pomyślę, że kiedyś LCD było koszmarnie drogie i że był to luksus dla nielicznych, po czym porównam to do kwoty 450 zł za komplet prawie nowych monitorów z gwarancją (w dodatku o doskonałych parametrach) to myślę, że nastały dla nas ciekawe czasy ;)
ToTom
Pilot-kandydat
Pilot-kandydat

Powrót do Symulatory własnej produkcji